Herbata czarna nie tylko w Polsce jest najbardziej znaną i lubianą ze wszystkich herbat. Od innych rodzajów herbaty różni ją fakt, że jest poddawana procesowi pełnej fermentacji. Dzięki sporej zawartości kofeiny budzi nas do życia i poprawia zdolność myślenia.

 

Czarna herbata ma wiele właściwości zdrowotnych. Wystarczy wspomnieć o działaniu zmniejszającym ryzyko zawału serca lub wspomagającym leczenie dolegliwości żołądkowych. Ponadto czarna herbata skutecznie walczy z próchnicą i zapobiega powstawaniu kamienia nazębnego dzięki dużej zawartości fluoru.

Jest wiele odmian herbat czarnych a oto najpopularniejsze:
Assam- nazwę swą zawdzięcza prowincji w Indiach, gdzie jest uprawiana. Jest to jedyna herbata, którą można zaparzać twardą wodą. Assam jest mocną herbatą, ma wyrazisty, nieco korzenny smak.
Ceylon- pochodzi ze Sri Lanki. Jej napar ma złoto-miedzianą barwę, świeży aromat i ożywczy smak. Można ją podawać z dodatkami takimi jak mleko, cytryna lub cukier.
Darjeeling- pochodzi z Indii, uprawiana jest u podnóża Himalajów. Warunki panujące w tamtejszym klimacie oraz specyficzna wilgotność nadają jej pełen, lecz delikatny smak z wyczuwalnym aromatem przypominającym wino muszkatelowe.
Earl Grey- tradycyjna, powszechnie lubiana herbata z dodatkiem olejku bergamotowego. Olejek ten pochodzi ze skórki, owoców, kwiatów i liści pomarańczy bergamota. Bazą Earl Grey’a mogą być różne gatunki herbat.
Yunnan- jest to herbata chińska i jest jedną z najbardziej znanych herbat. Najszlachetniejszą jej odmianą jest Golden Yunnan, który zawiera najwięcej tipsów (młodych liści w formie pączków). Yunnan daje lekko słodkawy napar, w którym można wyczuć posmak dymu.

Klasyfikacja herbat – czyli co oznaczają skróty przy nazwach herbat?

Kupując w specjalistycznych sklepach herbatę często można spotkać się ze skrótem przed nazwą herbaty. Jest to nic innego jak skrót terminów angielskich oznaczających klasyfikację herbaty według wyglądu i rodzaju liści. Podział ten związany jest z wielkością liści, dlatego rożnej wielkości liście mogą mieć jednakową jakość. Różnica tkwi w tym, że herbata o mniejszych liściach zaparzy się szybciej.

Oznaczenie poszczególnych liter:
T (Tip) – herbata z nierozwiniętych pąków liści.
F (Flowery) – herbata kwiatowa (pączek i dwa listki.)
G (Golden) – herbata o złocistym kolorze naparu.
O (Orange) – herbata z długich liści.
P (Pekoe) – herbata z liści krótszych i grubszych.
S (Souchong) – herbata z najgrubszych liści, podłużnie zwiniętych.
B (Broken) – herbata z łamanych liści.
F (Fannings) – miał i odsiew
M (Mixed) – mieszanka.

Herbata o całych liściach:
• FOP – Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zrobiona z pierwszego liścia pędu i końcowego pączka. Są w niej młode, miękkie, delikatne listki i tipsy(szczytowe);
• GFOP – Golden Flowery Orange Pekoe – jest to herbata ze “złotymi tipsami”, czyli koniuszkami złocistożółtych pączków;
• TGFOP – Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- jest to herbata zawierająca duże ilości złotych tipsów;
• FTGFOP – Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe – jest to FOP o bardzo wysokiej jakości;
• SFTGFOP – Special Finest Tippy Golden Flowery Orange Pekoe- najwyższej jakości FOP.
• OP – Orange Pekoe- jest to herbata o długich, spiczastych liściach, większych od FOP, rzadko zawiera tipsy;
• P – Pekoe- herbata z krótszych, mniej delikatnych liściach niż OP;
• FP – Flowery Pekoe- liście te zwijane są w kulki;
• PS – Pekoe Souchong- zawierają krótsze i twardsze liście niż P;
• S – Souchong- herbata o dużych liściach, które zwija się podłużnie otrzymując nierówne kawałki. Często są to herbaty chińskie “dymne”
Herbata o liściach łamanych:
W przypadku herbat łamanych do określenia dodajemy literę B – Broken (łamane). Skróty oznaczają dokładnie to samo co powyższe z tym, że należy dodać przedrostek “połamane”.
• GFBOP – Golden Flowery Broken Orange Pekoe – mieszanka z łamanych długich liści oraz krótszych i nieco grubszych o złocistym naparze.;
• GBOP – Golden Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście o złocistym naparze;
• TGBOP – Tippy Golden Broken Orange Pekoe – herbata z łamanych długich i grubych liści z dodatkiem młodych pączków;
• TGFBOP – Tippy Golden Flowery Broken Orange Pekoe – wysokiej jakości herbata zawierająca najmłodsze pędy herbat oraz łamane długie i grube liście;
• FBOP – Flowery Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście oraz najmłodsze pędy;
• BOP – Broken Orange Pekoe – herbata zawierająca łamane długie i grube liście;
• BP – Broken Pekoe;
• BPS – Broken Pekoe Souchong – zawiera łamane grube liście oraz podłużnie zwinięte duże liście o nieregularnych wielkościach.