W Polsce herbata kojarzy się z filiżanką gorącego naparu, jednak warto wiedzieć, że można jej użyć jako składnika znakomitych koktajli.
Najpopularniejsza forma picia herbaty latem to herbata mrożona. Napój ten wspaniale orzeźwia i gasi pragnienie. Warto pamiętać, że prawdziwa ice tea przygotowywana jest z prawdziwej herbaty wysokiej jakości, np. czarnej lub zielonej herbaty naturalnej i aromatyzowanej, którą zalewamy wodą- najlepiej źródlaną.
Pierwszy etap przygotowania herbaty mrożonej to przyrządzenie mocniejszego naparu, który następnie bardzo gwałtownie studzimy, aby nie zmętniał. W tym celu najlepiej włożyć herbatę do naczynia wypełnionego lodem. Gotowy napar przelewamy do wysokiej szklanki z kosteczkami lodu.
Teraz możemy dodać dowolne składniki: syrop cukrowy, sok z cytryny, syrop malinowy, grenadinę, pomarańczę, grejpfruta, sok z ananasa, listki mięty…
A gdy zbliża się weekend, pogoda dopisuje, co powiecie na drinka z dodatkiem herbaty?
Aby stworzyć najsmaczniejsze drinki należy użyć świeżo zaparzonej i ostudzonej herbaty. Następnie do herbaty dodajemy lód i różne składniki modyfikujące, takie jak syrop, likier lub mocniejsze alkohole smakowe. Warto zwrócić uwagę na to, aby smak herbaty nie został zdominowany resztą składników.
Herbata tropikalna
min. 3 łyżeczki herbaty rooibos
160 ml tequili
80 ml białego curacao
160 ml soku ananasowego
60 ml nektaru z marakui
80 ml soku pomarańczowego
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżki stołowe syropu cukrowego
Zaparzamy herbatę (0,5 l wody przez 6 min.) i odstawiamy aby wystygła. Składniki miksujemy w w mikserze wraz z herbatą i wlewamy do szklanek wypełnionych kruszonym lodem. Porcja na 4 osoby.