MATERO to tradycyjne naczynko to picia yerba mate. Zrobione jest z łupiny dojrzałej TYKWY.
Dziś podpowiemy jak przygotować Matero do użytkowania.Proces ten nazywa się curado. Na pierwszy rzut oka może wydawać się skomplikowany, jednak warto go wykonać, by naczynko służyło nam długo i bezproblemowo.
Curado ma na celu pozbycie się z wnętrza tykwy resztek miąższu owocu oraz powolną impregnację ścianek.
Ważne jest dokładne usunięcie miąższu i pestek owocu, ponieważ mają one silne właściwości przeczyszczające. Natomiast dzięki impregnacji ścianek tykwa nie będzie przeciekać.
W pierwszym etapie stawiamy naczynko na naturalnej zapewniającej odprowadzanie wilgoci podstawce (np. mata ze słomy, korkowa podstawka, złożony ręcznik), napełniamy naczynko do połowy suszem yerba mate, a następnie zalewamy do pełna lekko ostudzoną wodą. Uważajmy, aby woda nie była wrząca oraz by woda nie dostała się pod metalowe okucie matero.
Po pewnym czasie pod wpływem namakania suszu i chłonnych ścianek tykwy, w naczynku ubędzie nieco wody. Wtedy brakującą ilość dopełniamy wysokoprocentowym alkoholem ( wódka, whisky, gin, spirytus). W tym stanie zostawiamy matero na 24 godziny.
Po upływie tego czasu ostrożnie opróżniamy naczynko oraz łyżeczką do herbaty delikatnie wyskrobujemy resztki miąższu, tak aby zostały tylko zdrewniałe ścianki. Po tym zabiegu płuczemy tykwę, a następnie stawiamy odwróconą do góry dnem na ok. 15 minut na suszarce do naczyń. Teraz możemy ją postawić w normalnej pozycji i poczekać aż wyschnie całkowicie.
Matero jest gotowe do użytku!