Początki spożywania herbaty w Europie należą właśnie do Rosjan, którzy zetknęli się z nią po raz pierwszy w XVI wieku podczas podboju Syberii.
„Samowar wrze – wychodzić nie wypada”,
Od lat 30-tych XVIII wieku w Rosji niezwykłą popularnością cieszy się samowar. Jego klasyczna konstrukcja składa się ze zbiornika na wodę, przez który przechodzi pionowo rura na węgiel drzewny, z rusztem u dołu. W dolnej części zbiornika samowara znajduje się kranik do spuszczania wody, a u góry miejsce na czajnik na esencję. Do dziś, na wschodzie czaj jest tradycyjnie przyrządzany w samowarach.
W dzisiejszej Rosji pije się zarówno herbatę zieloną jak i czarną, podawaną w szklankach. Do dziś krążą anegdoty o sposobach picia czaju przez Rosjan na pridumku, czyli myśląc o cukrze; na prigladku, czyli przyglądając się kawałkom cukru; na prilizku, czyli liżąc cukier i popijając herbatą; i wreszcie na prikusku, czyli trzymając cukier między zębami.