Owsianka – samo zdrowie, ale nie każde dziecko lubi mleczną papkę na śniadanie. Na ostatnich warsztatach mali studenci Akademii Małęgo Smakosza nieco inną wersję tego zdrowego posiłku – samodzielnie (no prawie – z niewielką pomocą osoby dorosłej) przygotowane ciasteczka owsiane z miodem, z dodatkiem ulubionych bakalii. Takie ciasteczka ze szklanką mleka mogą z powodzeniem zastapić owsiankę na śniadanie lub wystąpić w roli podwieczorku, przekąski, dodatku do szkolnej kanapki. Warunek jest jeden – muszą być własnoręcznie przygotowane:-)
Ciasteczka owsiane z miodem
Na 1 blachę, czyli ok. 20 ciasteczek:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka mąki
¼ szklanki miodu
szczypta soli
2 jajka
¼ kostki miękkiego masła
łyżeczka sody
+ dowolne bakalie, około 200 g (np. orzechy, rodzynki, sezam, słonecznik)
Nagrzewamy piekarnik do 180°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Płatki, mąkę, sodę i sól wsypujemy do miski. Miód miksujemy z jajkami i masłem. Siekamy bakalie. Mieszamy rękami w misce wszystkie składniki (suche i mokre), dodajemy ulubione bakalie, a następnie wykładamy na pergamin łyżką formując ciasteczka. Pieczemy około 16 minut.