Akademia Małego Smakosza poleca glazurowanego łososia z czerwoną salsą
Sposób przygotowania
Filet płuczemy, osuszamy, kroimy na mniejsze porcje. Składniki na glazurę mieszamy ze sobą, smarujemy rybę i odstawiamy na 10 minut. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Formę do pieczenia smarujemy oliwą, układamy rybę (jeśli filet ma skórę – układamy skórą do dołu) i pieczemy ok 20 minut.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy drobno. Cebulę siekamy drobno, dodajemy do pomidorów razem z pietruszką lub kolendrą. Salsę doprawiamy octem, oliwą, sola i pieprzem.
Upieczoną rybę podajemy z salsą i ulubionymi ziemniakami lub ryżem.
Sładniki:
- filet z łososia
- glazura: łyżka miodu, łyżka oliwy, sól, pieprz, sok z cytryny
- 2 pomidory
- 1 cebula szalotka
- 2 łyżki siekanej natki pietruszki lub świeżej kolendry
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- łyżka oliwy z oliwek
- sól, pieprz