Eksplozja świeżości! Aromatyczna cytrusowa mieszanka na bazie czarnej herbaty Ceylon z dodatkiem suszonych kawałków banana oraz kandyzowanych owoców tropikalnych. Jej piękny wygląd dopełniają płatki kwiatu pomarańczy oraz bławatek. Jest to doskonała propozycja na orzeźwienie w gorący dzień, ale także na powrót na tropikalną wyspę w chłodny jesienny lub zimowy wieczór- choćby tylko w wyobraźni.
Skład:
Herbata czarna ceylon
Suszone kawałki banana
Kandyzowany owoc cytryny lub ananasa
Płatki kwiatu pomarańczy
Płatki bławatka
Pochodzenie:
Ceylon to rodzaj czarnej herbaty produkowany na Sri Lance. Sri Lanka jest piękną, tropikalną wyspą i dostarcza około 25% światowego zapotrzebowania na herbatę. Herbata ceylon charakteryzuje się pełnym, wyrazistym smakiem i czerwono-brązowym kolorem. Jest to gatunek najbardziej zbliżony do tego, co w Europie i Ameryce zwykło się uważać ogólnie za herbatę.
Właściwości:
-Zawiera kofeinę (teinę), poprawia zdolność myślenia, rankiem budzi do życia.
-Przy dolegliwościach żołądkowych można traktować ją jak lekarstwo, wspomaga bowiem trawienie i hamuje rozwój bakterii w przewodzie pokarmowym.
-Kilka filiżanek tego napoju dziennie zmniejsza ryzyko zawału serca
-Przeciwdziała powstawaniu zakrzepów i chroni naczynia krwionośne przed uszkodzeniami.
-Skuteczna jest w walce z próchnicą, bo zawiera dość dużo fluoru.
-Może zmniejszyć wchłanianie białka i niektórych minerałów ze względu na dużą zawartość garbników, ale wystarczy dodać cytrynę lub trochę mleka by ograniczyć ich działanie
Sposób parzenia:
Przegotowaną wodą (najlepiej źródlaną lub przefiltrowaną) o temp. 95 stopni Celsjusza, należy zalać jedną łyżeczkę herbaty na filiżankę lub dwie na szklankę i parzyć od 2 do 3 minut, oddzielić listki od naparu. Mieszanka ta nie nadaje się do ponownego zaparzenia.