Jak radzicie sobie z upałami?
Polecamy mrożoną herbatę. Sposobów jest wiele, wystarczy wykorzystać ulubione składniki i cieszyć się orzeźwiającym napojem.
Latem warto przygotować herbatę w nowej, orzeźwiającej odsłonie. Sposobów jest wiele. Wystarczy do zaparzonego naparu dowolnej herbaty dodać owoce, kostki lodu, świeże listki mięty czy sok i napój gotowy. Samodzielnie zrobiona mrożona herbata jest doskonałą alternatywą dla gotowych napojów, gdyż nie zawiera składników chemicznych i oparta jest na naturalnych owocach, sokach, które sami wybierzemy. Przygotowując napój mamy kontrolę nad ilości cukru. Możemy użyć miodu, cukru trzcinowego lub stevii. Dodatkowo dzięki zaparzonej esencji z liści herbaty, domowa „ice tea” ma wszystkie zdrowotne właściwości herbaty oraz jej prawdziwy, wyczuwalny smak.
Kluczem do sukcesu jest dobrej jakości herbata, świeżo gotowana źródlana woda oraz odpowiednia do rodzaju herbaty temperatura parzenia.
Esencję najlepiej zaparzać jest w oddzielnym naczyniu i słodzić zaraz po zalaniu wodą. Herbata stygnąc mętnieje więc należy ostudzić ją bardzo gwałtownie. Najlepiej włożyć ją do naczynia wypełnionego lodem.
Do sporządzenia pyszne „ice tea” można użyć wybranych wg własnego uznania składników. Oto kilka pomysłów: cytryny, pomarańcze, grejpfrut, brzoskwinie, ananasy, arbuzy, jabłka, gruszki, imbir, mięta, rumianek, lawenda, trawa cytrynowa, listki werbeny, ekstrakt waniliowy, migdałowy i wiele innych.
Herbaty polecamy niemal wszystkie. Tradycyjna herbata czarna, zielona, ale także jaśminowa, herbata czerwona, rooibos czy yerba mate z której przyrządzimy terere.
Macie swoje ulubione?