W połowie lat dziewięćdziesiątych amerykański lekarz dr Peter J. D’ Adamo udowodnił, że grupa krwi decyduje nie tylko o tym, czyją krew możemy przyjąć w czasie transfuzji. Określa ona również jakie produkty spożywcze są dla nas pożyteczne, a jakie powodują odkładania się tłuszczu. U osób z jedną grupa krwi spożywanie danego produktu wywołuje dolegliwości, gdy tymczasem osoby z inną grupą mogą nie tylko bez przeszkód jeść ten produkt, ale także pobudzi on ich przemianę materii i podniesie sprawność organizmu.

 

Zalecenia wyboru rodzaju herbaty dopasowanej do grupy krwi:

GRUPA KRWI 0 – dieta bogata w mięso

Herbata Pu-Erh: Poprawia trawienie białka zwierzęcego, obniża poziom tłuszczu we krwi, poprawia perystaltykę jelit.

Yerba Mate: Pomaga pozbyć się problemów z nadwagą i trawieniem wywoływanych zbyt obfitym spożyciem mięsa, pobudza przemianę tłuszczową.

Rooibos: Nie zawiera kofeiny, nie pobudza układu nerwowego, działa nasennie i lekko antydepresyjnie – co jest ważne dla często napiętych nerwów osób grupy O. Dzięki zawartości kwasów fenolowych korzystnie wpływa na przewód pokarmowy. Ma działanie antyalergiczne Działa anty kolkowo.

 

GRUPA KRWI A – konsument zbóż, podwyższona podatność na raka.

Herbata zielona: ma działanie przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi.

 

GRUPA KRWI B -pasterz lubiący mleko
Herbata zielona – ma działanie przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi.

 

GRUPA KRWI AB – miłośnik pokarmu roślinnego
Zielona herbata -ma działanie przeciwnowotworowe, obniża ciśnienie i poziom cukru we krwi.
Kawa: Powoduje wzrost poziomu kwasu żołądkowego.