Jak poinformowali seroccy urzędnicy, w dniach 5-6 listopada, pod hasłem „Polski cydr – naturalna szansa rozwoju regionów sadowniczych”, odbył się wyjazd studyjny dla 50 rolników, sadowników, sołtysów i członkiń Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Miał on na celu przede wszystkim zapoznanie ich z nowymi na naszym rynku możliwościami drzemiącymi w uprawie i przetwórstwie jabłek.
Pierwsze ze szkoleń odbyło się w siedzibie Lubelskiego Stowarzyszenia Miłośników Cydru w Mikołajówce k. Urzędowa. W jego trakcie uczestnikom umożliwiono przyswojenie wiedzy m.in. w zakresie odmian jabłek uprawianych w Polsce i ich przydatności pod kątem wytwarzania cydru, omówiono definicję i przepisy dotyczące produkcji cydru w Polsce, a także przykłady regulacji prawnych w innych krajach. Drugie szkolenie przeprowadzono dzień później, w zakładzie AMBRA S.A. w Woli Dużej k. Biłgoraja (producent Cydru Lubelskiego). Wtedy serocczanie szczegółowo zapoznali się z procesem produkcji cydru, najczęstszymi wadami cydrów, mieli też okazję dokonać organoleptycznej oceny gotowych produktów. Wyjazd spotkał się z olbrzymim zainteresowaniem uczestników, którzy pozyskaną wiedzę zamierzają wykorzystać w swoich gospodarstwach. Był on możliwy dzięki zawarciu umowy pomiędzy mazowieckim samorządem wojewódzkim a miastem i gminą Serock. Jest ona realizowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.