Będąc pionierem na polu nowinek gastronomicznych, Przedszkole Miejskie z Oddziałami Integracyjnymi nr 7 częstuje nimi przede wszystkim maluchy. Ale co pewien czas stara się, aby smakiem nie obeszli się także rodzice. Ostatnia degustacja posiłków przedszkolnych odbyła się tam w dniach 4-8 kwietnia.
Pomysł był prosty: dać rodzicom do spróbowania potrawy, które w wybranym dniu serwowano ich pociechom. Cel – popularyzacja programu żywieniowego Vita Menu, dzięki któremu dzieci od najmłodszych lat mają kontakt ze zdrową kuchnią, opartą na surowych lub mrożonych warzywach i owocach, a także jak najmniej przetworzonych produktach, tj. płatkach owsianych, jęczmiennych, makaronie i mące razowej, owsianej, orkiszowej itp. Wszystkie dania i desery powstają na miejscu. Co więcej, w składzie „siódemkowych” potraw próżno szukać soli kuchennej, glutaminianu sodu, aromatów, barwników, konserwantów oraz innych substancji powszechnie wykorzystywanych w przemyśle spożywczym.
Dodatkiem do oferowanego rodzicom poczęstunku była anonimowa ankieta, dzięki której mogli „bezkarnie” ocenić jego smak i jakość. W tym kontekście jeszcze bardziej znamienny jest fakt, że według degustatorów wszystkie dania były palce lizać!