– W paście z jajek i krokietach z mięsem stwierdzono obecne DNA Salmonella…na obecnym etapie wszystkie przesłanki wskazują na czynnik ludzki pochodzenia ogniska zatrucia pokarmowego – tak wynika z komunikatu Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Legionowie w sprawie wstępnych wyników dochodzenia podjętego po zatruciu w Gminnym Przedszkolu w Chotomowie.
W trakcie działań kontrolnych prowadzonych na terenie przedszkola pobrano do badania próbki potraw zabezpieczonych w przedszkolu, które mogły w największym stopniu być nośnikiem ewentualnego zakażenia. Były to płatki owsiane na mleku, pasta z jajka, krokiety z mięsem, zupa jarzynowa, kiełki rzodkiewki oraz jaja dezynfekowane promieniami UV – C. Do badań pobrano także próbkę wody. – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legionowie otrzymał sprawozdania z badań, z których wynika, że w próbce „Pasta z jajka” oraz „Krokiety z mięsem” stwierdzono obecne DNA Salmonella. Zaś w pozostałych próbkach, w tym w treści jaja i na skorupce nie stwierdzono DNA Salmonella. – poinformował Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Legionowie. Z czynności przeprowadzonych bloku żywieniowym stwierdzono ponadto nieprawidłowości natury sanitarno – higienicznej. Żywienie w przedszkolu ma się więc odbywać w dalszym ciągu w ramach cateringu. – Kontrole potwierdziły, że w związku z wystąpieniem masowego zatrucia pokarmowego w Przedszkolu przeprowadzono dezynfekcję wszystkich sal przedszkolnych wraz ze sprzętem i wyposażeniem oraz bloku żywieniowego – Zapewnia inspektor.