Po aferze związanej z zatruciami wśród klientów sieci kawiarni Green Caffè Nero firma wdrożyła nowe procedury dotyczące bezpieczeństwa oferowanej żywności. W lokalach sieci nie znajdziemy już ciast z kremem. W stałej ofercie pozostaną natomiast świeże kanapki oraz poddane obróbce termicznej ciasta sezonowe i quiche. Zmianie ulegnie sposób przechowywania produktów.
W swoim oświadczeniu firma Green Caffè Nero zapewnia, że po ostatnich przypadkach zatruć, których przyczyną były bakterie salmonelli, wyciągnięto wiele wniosków i wprowadzono nowe procedury, które mają poprawić bezpieczeństwo żywności. – W trybie natychmiastowym wycofaliśmy ze sprzedaży wszystkie ciasta z kremem z naszych kawiarni na terenie całej Polski. Stale oferujemy świeże kanapki oraz poddane obróbce termicznej ciasta sezonowe i quiche, podając je schłodzone wprost z lodówki. Tak jak dotychczas, zgodnie z naszą wewnętrzną procedurą, świeże ciasta dostarczamy do kawiarni dwa razy dziennie, a kanapki oferujemy maksymalnie przez 4 godziny od ich przygotowania, po czym wycofujemy je ze sprzedaży.
We wtorek, 5 czerwca br., spotkaliśmy się też ze wszystkimi baristami w naszych kawiarniach, by powtórzyć zasady bezpieczeństwa żywności – informuje Green Caffè Nero. Ponadto sieć zwiększyła liczbę wewnętrznych kontroli w zakresie badania bezpieczeństwa produktów zarówno w piekarni, jak i u dostawców surowców. Firma zapewnia, że to dopiero początek zmian. – Pracujemy nad kolejnymi rozwiązaniami w zakresie bezpieczeństwa oferowanej żywności. Niedługo w naszych kawiarniach pojawią się nowe witryny chłodzące, których prototyp jest już w produkcji. Dzięki umieszczonym w nich termometrom klienci będą widzieć jaka panuje w nich temperatura. W przypadku jej wzrostu, powiadomi nas o tym sygnał dźwiękowy – czytamy w oświadczeniu Green Caffè Nero.
Przypomnijmy, że w czerwcowy długi weekend w kawiarniach Green Caffè Nero na terenie Warszawy, Legionowa i Łomianek doszło do kilkunastu przypadków zatruć pokarmowych. Z dnia na dzień liczba informacji o zatruciach rosła. W końcu Państwowy Powiatowy Inspektorat Sanitarny w m. st. Warszawie poinformował, że do 12 czerwca, do godz. 10, odnotowano aż 98 przypadków zachorowań związanych z Green Caffè Nero w całej Polsce. Wśród nich było 11 dzieci. 15 osób musiało być hospitalizowanych.
Przyczyną dolegliwości były trzy rodzaje ciast z kremem, w których znajdowały się bakterie salmonelli. W większości przypadków konieczna była hospitalizacja. Firma Green Caffè Nero jest w stałym kontakcie z osobami poszkodowanymi. – Na bieżąco dowiadujemy się o stan ich zdrowia i deklarujemy pełne wsparcie. Powołaliśmy dedykowany zespół, który dołoży wszelkich starań, aby maksymalnie wspomóc poszkodowane osoby w procesie administracyjnym ubiegania się o odszkodowanie. Za pośrednictwem naszej firmy ubezpieczeniowej będziemy wypłacać rekompensaty poszkodowanym klientom stosownie do poniesionych strat – zapewnia sieć.
Katarzyna Gębal