Za tym przykładem, o ile tylko będą mogli sobie na taki gest pozwolić, powinni pójść inni przedsiębiorcy z branży gastronomicznej. Z inicjatywy kierownictwa Hotelu 500 Premium w Zegrzu Południowym, we współpracy z legionowskim Ośrodkiem Pomocy Społecznej, ponad pół setce dzieci udało się zapewnić w maju bezpłatne dożywianie.
Idea kulinarnego wsparcia dzieci z terenu Legionowa wyszła od szefostwa Hotelu 500 Premium, pragnącego dla dobra okolicznych mieszkańców wykorzystać czas związanej z pandemią posuchy w branży hotelarsko-gastronomicznej. Propozycja oczywiście przyjęto i po ocenie potrzeb w zakresie dożywiania OPS objął nim 54 dzieci – z Kozłówki, osiedla Młodych oraz innych części miasta. Zapakowane próżniowo dania obiadowe zaczęły do nich trafiać na początku maja. Sporo osób odbiera je osobiście, innym dowożą je pracownicy OPS-u. – Przygotowywane przez hotel menu jest dobrane pod kątem preferencji beneficjentów akcji. Od poniedziałku do piątku dzieciaki otrzymują zdrowe, pełnowartościowe posiłki, wśród których są zarówno klasyczne zestawy typu mięso, ziemniaki i surówka, ale też na przykład uwielbiane przez dzieci naleśniki z polewami owocowymi – mówi Anna Brzezińska, dyr. Ośrodka Pomocy Społecznej w Legionowie.
Zadowoleni są konsumenci, cieszą się też pomysłodawcy akcji. – Jest nam niezmiernie miło, że dostarczając dania przygotowane przez naszych kucharzy, możemy pomagać dzieciom znajdującym się w trudnej sytuacji i zapewniać im ciepłe posiłki – podkreślają przedstawiciele zegrzyńskiego Hotelu 500 Premium. A zarazem pokazują, jak może i powinna wyglądać realizacja koncepcji nazwanej społeczną odpowiedzialnością biznesu.
Smaczne i zdrowe posiłki z restauracyjnej kuchni będą trafiać na stoły młodych legionowian do końca bieżącego miesiąca.