Osadzający się na ściankach czajnika lub na armaturze kamień jest przyczyną zmartwień wielu użytkowników, a wokół niego powstało sporo mitów i niejasności. Tymczasem jego pojawianie się jest w gruncie rzeczy dobrą oznaką. Fakty nie kłamią: twarda woda jest zdrowa.
W latach 70-tych ubiegłego wieku potwierdzono, że u osób pijących miękką wodę śmiertelność z powodu chorób serca jest o 20% wyższa, a spożywanie wody pozbawionej elektrolitów prowadzi do zmian stałości składu elektrolitowego płynu pozakomórkowego. Za tak zwaną twardość wody odpowiedzialne są dwa związki: magnez oraz wapń. Gdy ich stężenie jest duże, woda jest kwalifikowana jako twarda, gdy jest ono małe – jako miękka.
„Twarda woda” ma bardzo dobry wpływ na nasze zdrowie, gdyż zapobiega chorobom serca i układu krążenia, a także poprawia samopoczucie oraz kojąco działa na układ nerwowy. Ponadto woda bogata w minerały przyczynia się do prawidłowego rozwoju dzieci oraz młodzieży i posiada dobroczynny wpływ na organizm człowieka.
Gotowanie wody w czajnikach elektrycznych z grzałką sprzyja wytrącaniu się kamienia. Odpowiada za to zjawisko kawitacji, które na zewnątrz objawia się charakterystycznymi odgłosami dochodzącymi z czajnika. W jego trakcie dochodzi do zwiększonego uwalniania CO2 , a w konsekwencji do zwiększonego wydzielania węglanu wapnia. Kamienny osad jest więc naturalnym zjawiskiem i nie stanowi żadnego zagrożenia zdrowotnego. Oprócz magnezu oraz wapnia „twarda woda” posiada często inne cenne pierwiastki, takie jak na przykład potas i sód. Im więcej łatwo przyswajalnych, zjonizowanych składników mineralnych zawiera woda, tym jest ona zdrowsza.
Woda pitna dostarczana mieszkańcom Legionowa posiada średnią twardość, w stu procentach pochodzi bowiem ze źródeł głębinowych. W Polsce dopuszczalna wartość twardości ogólnej mieści się w przedziale 60-500 mg/l. Najnowsze badania wody w Legionowie, z III kwartału 2021 roku, dały następujące rezultaty: SUW „Jagiellońska” 250 mg/l, SUW „Łajski” 290 mg/l, SUW „Piaski” 180 mg/l. Jak zatem widać, woda w Legionowie jest zdrowa, dlatego naprawdę warto ją pić.