To kolejny dowód, że w branży spożywczej – będąc w opozycji do żywności produkowanej masowo – wciąż warto stawiać na wyroby wytwarzane na małą skalę i z surowców najwyższej jakości. Bo oprócz wdzięczności konsumentów, tak jak w przypadku legionowskiej piekarni Brodzik Naturalnie, firma może zyskać… światową sławę.
Dla właścicieli małej legionowskiej piekarni to wyróżnienie spadło zapewne jak grom z jasnego nieba. A zaraz po zaskoczeniu musiała przyjść ogromna radość. Trudno się bowiem nie cieszyć, kiedy własna firma „ląduje” w gronie najbardziej prestiżowych tego rodzaju producentów na świecie. Bo tak właśnie stało się w przypadku piekarni Brodzik Naturalnie, która – jako jeden z dziesięciu tego rodzaju podmiotów w Polsce – została wyróżniona w cenionym rankingu La Liste 2022. Jego twórcy wzięli pod lupę producentów z ponad sześćdziesięciu państw. Wybór najlepszych powstał na bazie analizy kilkuset przewodników kulinarnych, tysięcy publikacji w mediach, milionów recenzji oraz oceny krytyków kulinarnych. Tak rzetelnemu rankingowi można więc zaufać.
Jeśli chodzi o legionowską firmę z La Liste 2022, w mieszczącej się przy ul. Warszawskiej 49 piekarni Brodzik Naturalnie używa się wyłącznie naturalnego zakwasu własnej roboty, ekologicznych mąk ze starych odmian zbóż: samopszy, płaskurki, krzycy, orkiszu, no i tylko naturalnych dodatków, takich jak słonecznik, kminek czy siemię lniane. W jej wyrobach próżno natomiast szukać współczesnej pszenicy, konserwantów, przyspieszaczy i polepszaczy. Dlatego właśnie szukać nie trzeba w nich tego, co najistotniejsze – smaku.